Bæredygtighed skal også være social

Når man taler bæredygtighed, har man haft tendens til kun at fokusere på CO2-udledning og klimaaftryk. Men bæredygtighed må ses i et større og mere holistisk perspektiv, især når man som os bygger rammer om menneskers liv.

Derfor har vi længe opereret med social bæredygtighed, der rækker ud og inddrager menneskers trivsel og nærmiljø. I dag en vigtig del af alle vores byggeriers samlede bæredygtighedsprofil. Køhlers Have er et godt eksempel på, hvordan man kan indtænke social bæredygtighed – også selvom byggeriet ligger midt i en storby.

Boliger for alle
NREP, en af bygherrerne bag Køhlers Have, forklarer her, hvorfor byggeriet er så vellykket – også når det kommer til social bæredygtighed.

”Køhlers Have er fra start tænkt til at kunne rumme flere forskellige mennesketyper alt efter, hvor man er i livet, og hvad man har af budget. Byggeriet består af 384 lejeboliger med et stort udvalg af forskellige boligtyper, både ift. størrelse, antal værelser, men også herlighedsværdi i etagehøjde og konceptboligers udvalg. 55 af boligerne er indrettet til de personer, der søger en anderledes bolig. Her er skabt tre unikke stilkoncepter med hver deres designlinje, der har ekstra fokus på indretning og mere eksklusive materialer. Samtidig indeholder byggeriet også en stor mængde af mere almindelige lejemål, der også gør Køhlers Have relevant for mikro-markedet. Samlet giver det en naturlig diversitet og blanding af livsformer.

Her bygges bro mellem mennesker
En anden unik ting for Køhlers Have er de mange fællesfaciliteter og fællesområder. Her er tre store fælles tagterrasser, der er forbundet med gangbroer, så beboerne frit kan bevæge sig på tværs imellem bygningerne. Det binder ejendommen sammen og giver en særlig følelse af samhørighed og naboskab imellem karréerne.

Samtidig tilbyder bygningen en lang række fællesfaciliteter som fælleslokale, udekøkken og væksthus, der frit kan bruges af alle lejere – uanset boligstørrelse og beliggenhed. De opleves især som en bonus for de mere prisfølsomme lejere, der primært går efter en mindre lejlighed med en billig kvadratmeterpris. De vil normalt ikke kunne betale ekstra for f.eks. en høj etageplacering, ekstra herlighedsværdi, privat tagterrasse eller lignende. Men i Køhlers Have følger disse ting så automatisk med som en forlængelse af boligen.”

 

Definition af Social bæredygtighed ifølge Kommunernes Landsforening:
Byer og lokalsamfund skal gøres bæredygtige, så følgevirkningerne af den stigende migration fra land til by kan imødegås. Urbaniseringen stiller nye krav til de danske kommuner, der har som opgave at formulere udviklingsplaner, der kan rumme kompleksiteten af de fremtidige sociale, økonomiske og miljømæssige udfordringer. Bæredygtighedsudfordringerne består bl.a. i at sikre adgang til holdbare og billige boliger, skabe grønne byrum og adgang til rekreative muligheder i både by og land samt sikre, at byerne er robuste ift. at imødegå klima- og sikkerhedshændelser. Udfordringerne forudsætter derfor, at de kommunale myndigheder er fremsynede, og indgår i – og understøtter samarbejder med henblik på at kunne skabe rammer, der sikrer inddragelse og befolkningens mulighed for deltagelse i udviklingsprocesser.
Kilde: www.kl.dk/tema/verdensmaal/inspirationskatalog/social-baeredygtighed/

Læs mere

Websitet anvender cookies – Vi anvender cookies for at sikre dig at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site vil vi antage at du er indforstået med det. Læs mere