Ressourcerækkerne

Et unikt projekt af genbrugsmaterialer

 

Muren.

Murstensvæggen i Ressourcerækkerne er en ydervægskonstruktion med murfacade bestående af udskårne murfelter fra nedrevne bygninger. Tanken bag murværket er at samle murværk fra ind flere dele af landet som et symbol på de mennesker, der flytter fra land til by. De fleste af stenene i Ressourcerækkerne stammer fra Rudolf Steiner Skolen i Aarhus og fra Carlsbergbryggeriet i Valby.

Lendager Up har udviklet en unik metode til udskæring af felter, som er en helt ny måde at tænke genbrug af mursten. Siden 1960’erne er mørtlen, der binder mursten sammen, blevet stærkere end selve stenen, og det er derfor ikke muligt at genbruge dem en for en. Murstensfacaden i Ressourcerækkerne er i stedet skabt ved at skære murstenene ud i 1×1 meter felter, forarbejde dem og stable dem i et helt særligt mønster. På den måde kan brugte mursten få nyt liv i nye bebyggelser, og samtidig reducere CO2-udledningen og mængden af affald. Og som en ekstra bonus har ejendommen fået en smuk, unik facade, som aldrig tidligere er set.

 

Gangbroen.

Taghaverne i Ressourcerækkerne forbindes over gårdrummet af en gangbro, som giver beboerne fri adgang til hele ejendommens tag og fire fælles tagterrasser. Gangbroen er skabt af et upcyclet TT-element, som er beklædt med tagpap og udført med samme overflade af upcyclet træ, som de øvrige gangarealer på taget. Værnet er af stål, som er et let genanvendeligt materiale og matcher værnene på bebyggelsens altaner.

TT-elementet fungerede tidligere som et indendørs loftelement i metalvarefabrikken Baltic, som lå på Amager Strandvej. Ejendommen blev revet ned i 2018 for at skabe plads til nye boliger, men flere af de nedrevne materialer har nu fået nyt liv, bl.a. her i Ressourcerækkerne, hvor gangbroen skaber mulighed for liv og fællesskaber på tværs af ejendommen.

 

 

Taghusene.

Taghaverne og tanken om, at alle har mulighed for at eje et lille grønt område, har inspiration fra den danske kolonihavetradition. Rækkehusenes taghuse er opført af 100% upcyclede materialer. Facaderne er bygget af frasorteret træ fra norske Kebony, som arbejder med bæredygtig træproduktion, og vinduer og døre er fra et energirenoveringsprojekt i en stor andelsboligforening i København NV.

Plantekasserne.

På de fire fælles tagterrasser står plantekasser til rådighed for Ressourcerækkernes beboere. Her har du mulighed for at dyrke friske grøntsager og få jord under neglene. Plantekasserne er, i tråd med den upcyclede tankegang, bygget af aflagte paller fra byggeriet og redskabskasserne med haveredskaber, du kan låne, er af overskydende træ fra de upcyclede gulve i boligerne.

Plankegulvet.

Plankegulvene i Ressourcerækkerne er udviklet af overskydende egetræ fra Dinesens gulvproduktion. Træ der ellers ville være endt som affald. Så ikke alene har din bolig fået lækre, massive plankegulve af høj kvalitet, vi har samtidig sparet miljøet for en god portion træ-affald.

Facadebeklædningen.

Facadebeklædning, altan/terrassebeklædning og tagstier i Ressourcerækkerne er skabt af strøer og underlæggere fra transporten af tunnelelementer til Københavns Metro. Træet er bearbejdet på forskellig vis og fremstår nu smukt og bæredygtigt i ejendommens facader og i altanernes bund.

 
 

Sternbeklædning.

Træet til sternbeklædningen på toppen af huset og blændpartier over vinduer i facaden er flammebehandlet og herefter behandlet med linolie. Altan- og terrassebeklædning er termobehandlet og malet med linolie. Ved at udnytte allerede producerede ressourcer minimeres behovet for fældning af nye træer til produktion af nye produkter og vi undgår samtidig, at brugbart og værdifuldt træ bliver brændt. Det sparer miljøet for en stor del CO2-udledning ved afbrænding.